Jakość wody
Ocena Jakości Wody Ziejkowa
Ocena Jakości Wody Kolonia
Twardość wody
Norma na 60 - 500 mg CaCO3/l
stopnie francuskie (stopnie F) | od 19,4 do 21,6 |
stopnie niemieckie (DH) | od 10,7 do 12,1 |
milimole CaCO3(mmol/l) | od 1,91 do 2,16 |
mval/l | od 3,8 do 4,3 |
mg CaCO3/l (ppm) | od 191,4 do 216,3 |
stopnie brytyjskie (Clarka) | od 13,4 do 15,1 |
skala twardości | woda średniej twardości |
Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunalnego w Gostyninie Sp. z o.o. o jakości wody wodociągowej na terenie miasta Gostynina z dnia 10.10.2022r.
SUW Kolonia - woda uzdatniona
Lp. |
Parametry i wskaźniki |
Jednostka |
Zawartość w wodzie wodociągowej |
Wymagania wg Rozp. Min. Zdr. |
1. |
Odczyn pH |
pH |
7,54±0,1 |
6,5 – 9,5 |
2. |
Barwa |
mg/l |
5±1 |
Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian (pożądana wartość do 15 mg/l) |
3. |
Zapach |
- |
Akceptowalny |
Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
4. |
Smak |
- |
Akceptowany |
Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
5. |
Mętność |
NTU |
0,18±0,02 |
1,0 |
6. |
Przewodność |
µS/cm |
418±18 |
2500 |
7. |
Żelazo |
µg/l |
20,0+2,8 |
200 |
8. |
Mangan |
µg/l |
23,0±2,1 |
50 |
9. |
Bakterie grupy Coli |
jtk/100ml |
0 |
0 jtk/100 ml |
10. |
Bakterie E.Coli |
jtk/100ml |
0 |
0 jtk/100 ml |
11. |
Ogólna liczba mikroorganizmów w temp.22±2°C po 72 h |
jtk/1ml |
0jtk/1ml
|
Bez nieprawidłowych zmian (*) |
Ocena Jakości Wody SUW Kolonia - plik do pobrania
Ocena jakości wody SUW Ziejkowa - pliki do pobrania
SUW Ziejkowa - woda uzdatniona
Lp. |
Parametry i wskaźniki |
Jednostka |
Zawartość w wodzie wodociągowej |
Wymagania wg Rozp. Min. Zdr. |
1. |
Odczyn pH |
pH |
7,51±0,1 |
6,5 – 9,5 |
2. |
Barwa |
mg/l |
5±1 |
Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian (pożądana wartość do 15 mg/l) |
3. |
Zapach |
- |
Akceptowalny |
Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
4. |
Smak |
- |
Akceptowany |
Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
5. |
Mętność |
NTU |
0,18±0,02 |
1,0 |
6. |
Przewodność |
µS/cm |
261±11 |
2500 |
7. |
Żelazo |
µg/l |
39,5±5,5 |
200 |
8. |
Mangan |
µg/l |
38,0+3,5 |
50 |
8. |
Bakterie grupy Coli |
jtk/100ml |
0 |
0 jtk/100 ml |
9. |
Bakterie E.Coli |
jtk/100ml |
0 |
0 jtk/100 ml |
10. |
Ogólna liczba mikroorganizmów w temp.22±2°C po 72 h |
jtk/1ml |
5jtk/1ml (2;12)
|
Bez nieprawidłowych zmian (*) |
(*) Zaleca się, aby ogólna liczba mikroorganizmów nie przekraczała: |
- 100 jtk/1 ml w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej |
- 200 jtk/1 ml w kranie konsumenta |